“FURFANGOS JÉGKRÉMEK”, az értő olvasást fejlesztő társasjáték

Miért és hogyan született meg? 

Tudjátok ez a társasjáték, ízig-vérig a mi “gyerekünk” ( Vadvirág Alapítvány és TKP Tanulást Könnyítő Program gondozásában született). Már alig vártuk, hogy megmutathassuk nektek! Nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen minden benne van, ami mi vagyunk, amit a gyerekekért és az értő olvasás ügyéért képviselünk!  Büszkék vagyunk rá azért is, mert mindannyian beleadtuk tudásunkat, tehetségünket, kreativitásunkat, figyelmünket, szorgalmunkat, kitartásunkat, elkötelezettségünket és nem utolsó sorban szeretetünket, mert az volt a célunk, hogy azoknak segítsünk, akiknek a jövője most a kezünkben van és bíznak bennünk. Ők a GYEREKEK!!!  Szörnyű az a tény, hogy ma Magyarországon minden 5. gyerek nem érti amit olvas, miközben értő olvasás nélkül képtelenség elboldogulni ebben a világban. Szomorú azt látni, hogy sok gyereknek elmegy a kedve az olvasástól mielőtt rendesen megtanulhatná… Elgondolkodtató az a számos olvasási és szövegértési nehézség, amely iszonyú teherként nehezedik az oktatásunk minden szereplőjére. Lehangoló tény, hogy egyre kevesebb fiatal választja szórakozásul az olvasást.
Nem kisebb célt tűztünk ki, mint hogy ezen változtassunk, még pedig úgy, hogy a gyerekeknek is kedvükre való legyen. Ehhez a JÁTÉK lehetőségét ragadtuk meg, melyhez  a jégkrémeket hívtuk segítségül, mert tudtuk, hogy a gyerekek mindkettőt igazán szeretik. Fontos volt számunkra, hogy e játék közben képességeik fejlődése mellett, megtapasztalják a flow élményt. Szerettük volna, hogy a játékosok vidám csatákat játsszanak egymással, miközben önmagukkal is versenyeznek és saját rekordjaikat döntik meg! Nos, nagy vonalakban ilyen indíttatásból született meg ez a játék!
Ezek után azt hiszem, tartozunk még annyival, hogy ismertessük milyen módon, hogyan képes fejleszteni az értő olvasást ez a játék. 

A teljesség igénye nélkül vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat!  Mára már tudjuk, hogy az olvasás képessége egy jól működő agyi hálózat eredménye, mely sok-sok gyakorlás, tanulás eredményeként jön létre idegrendszerünkben. Azt is tudjuk, hogy ez a hálózat nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem egy hosszú érési folyamat során jön létre és gyerekenként nagy különbségek lehetnek. Ennek a hálózatnak természetesen vannak főbb agyi központjai, melyeknek kifinomult működése meghatározó ebben a folyamatban. Ilyen központok például a látás, hallás, beszéd, beszédértés, szemmozgás, figyelem-koncentráció, gondolkodás stb. Ezért meghatározó, hogy kisgyermekkorban mennyit beszélgetünk, mesélünk és mit játszunk a gyerekekkel! 


Hogyan fejleszti a “FURFANGOS JÉGKRÉMEK”  játék az  értő olvasáshoz szükséges képességeket? 
Amikor a gyerkőcök kezükbe veszik a különböző formájú, színű, mintájú jégkrémeket tartalmazó kártyákat, és a táblán 1 perc alatt kell megkeresni párjukat, akkor e játékban elmélyülve gyönyörűen fejlődik a figyelmük, koncentrációjuk, több szempontot figyelnek, ezért szépen alakul a vizuális, analízis-szintézis képessége, mely elengedhetetlen a pontos betűtanuláshoz, de ugyanebben a játékban alakul a kereső szemmozgás és sokat teszünk a szóforma felismerő képességükért is. 
A “Jégkrém rablás” nevű játékban az ovisoknak, ha mi olvassuk fel a leírásokat tartalmazó kártyákat és ez alapján kell megkeresniük a jégkrémeket, akkor tudjátok, mi történik? – Nem csak a beszédértésük, hanem gondolkodásuk is rendkívüli módon fejlődik, hiszen ha azt hallja pl.: csoki, vanília, pisztácia, akkor a megoldáshoz tudnia kell, hogy barna, sárga, zöld színű jégkrémet kell keresnie. Ebben az életkorban ez egyáltalán nem egyszerű! Olvasni tudó gyerekek mindezt már önállóan gyakorolva játszhatják, így egyre nagyobb értő olvasási rutinra tesznek szert. Az 1 percen belüli megoldások száma pedig fontos visszajelzés számukra saját fejlődésük alakulásáról. Az igaz-hamis állításokat tartalmazó kártyák megoldásához a szövegértés mellett, egyre magasabb szintű gondolkodási stratégiákra tesznek szert, így minden bizonnyal jobban fognak boldogulni a nehezebb szövegezésű feladatokkal is! Hatalmas előnye e játéknak, hogy magas élvezeti fok mellet viszonylag rövid játékidővel is játszható, napi akár 5-10 perces játékkal is szép eredmények érhetők el, bár mi azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek szívesen játszanak vele ettől hosszabb ideig! Játszható több fővel, párban és egyedül is. E játékot szakemberek mellett, természetesen gyerekek körében is teszteltük. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ezért is vált mára bárki számára elérhetővé. 

A TKP Tanulást Könnyítő Programhoz kapcsolódó továbbképzéseinken számos további játék lehetőséggel ismertetjük meg a szakembereket. Tehát játékra fel, hogy szépen alakuljon az értő olvasás! 

A legjobb szívvel, sok szeretettel ajánljuk mindenkinek ez a játékot!                                                                                                                                                                                                                                 Kárpáti Anikó

A “Furfangos jégkrémek” társasjáték hamarosan megvásárolható lesz webáruházunkban: https://tanulasjatekkal.hu/

10 legutóbbi blog bejegyzés

Képek foglalkozásainkról

Tetszett a hír? Oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin