Miért hasznos a gyermeknek a TKP?

Rengeteg  időt töltenek a gyerekek az iskolában, annyi mindent tanulnak és ebből mennyi mindent elfelejtenek…. gondoljunk csak saját tanulmányainkra!!! 

Legalább akkora probléma, hogy annyi mindent NEM  tanítanak, amire  viszont égető szükségük lesz majd az életben! 

Vajon miért van ez így? 

Az iskolában túlnyomórészt a tanárok tanítanak, a diákoktól ez idő alatt pedig az az elvárás, hogy udvariasan figyeljenek, saját gondolataikat, érzéseiket, ötleteiket lehetőleg tanulják meg magukban tartani és ne zavarják vele a tanórát…

Dolgozatokban is többnyire arról kell számot adniuk, hogy mindebből mire emlékeznek.

Ez a helyzet óriási veszélyt hordoz magában, ha  a gyerekek azt tapasztalják, hogy nem fontosak a gondolataik, érzéseik, ötleteik akkor egy idő után e képességeiket nem fogják gyakorolni, így szoktathatók le a gondolkodásról, így tanulják meg azt, hogy érzéseik mellékesek, ötleteik feleslegesek.

Az  iskolákból kikerülve az ÉLETben pedig azt várják tőlük, hogy gondolkodjanak kreatívan, legyenek saját ötleteik, és rendelkezzenek magas EQ-val, képesek legyenek csapatban dolgozni, inspirálják egymást, motiválják környezetüket.

A TKP módszerével már egészen kicsi kortól  hagyjuk, hogy a  gyerekek a maguk módján  tapasztalják meg a dolgokat. Fontos számunkra, hogy ők erről mit gondolnak, milyen ötleteik vannak és folyamatosan figyeljük, hogy mindeközben miként érzik magukat. 

A gyerekeknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy felfedezzék azt, amit szeretnénk, hogy megértsenek, ehhez olyan játékot alkalmazunk, ami megmozgatja fantáziájukat és felkelti érdeklődésüket, hagyunk számukra időt a gondolkodásra, majd együtt örülünk, amikor sikerül, és biztatjuk, ha mégsem! 

Miért lesz számára mindez fontos az ÉLETben, mit tanul ebből egy kisdiák?

  1. Megtanul, a feladatokra, problémákra, kihívásként tekinteni, pozitívan viszonyulni.
  2. Megtapasztalja a tanuláshoz kapcsolódó flow élményt, mely óriási motivációt jelent számára a jövőre nézve is.
  3. E tudásra saját tapasztalat és élmény útján jut, ezért nem fogja elfelejteni, tudása maradandó lesz.
  4. Fejlődik gondolkodása és kitartása, nem fog félni a hibáktól, hiszen megtapasztalja azokból is sokat tanulhat.
  5. Látja, hogy örülünk próbálkozásainak, eredményeinek, tudni fogja, hogy ez nekünk is fontos.
  6. Egyre kompetensebbnek érzi magát, fejlődik önbecsülése,  pozitív “énképe” lesz. 
  7. Tapasztalat útján felismeri, hogy számára mely tanulási technika lesz  hatékony.  

A TKP módszere segít, hogy  élvezzék a tanulást és maradandó legyen tudásuk, eközben sokrétűen fejlődjön képességük és személyiségük.